SAJTÓINFORMÁCIÓ

Nemzetközi elismerés fogadta a Dragon Európa-bajnokság előkészületeiről szóló magyar beszámolót

2018. májusban kerül sor a Dragon EB-re Balatonfüreden

Budapest, 2017. november 13. – 2018. májusban újabb nagy nemzetközi vitorlásversenynek ad otthont a Balaton: a világ egyik legnépszerűbb tőkesúlyos hajóosztályának kontinensviadalára kerül sor Balatonfüreden. A Dragon Európa-bajnokság házigazdái a Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Dragon Szövetség. A hajóosztály nemrégiben a franciaországi St.-Tropez-ban tartotta éves közgyűlését, ahol nagy elismeréssel fogadták a magyar szervezők beszámolóját.

„31 ország küldöttei vettek részt ezen a találkozón, ahol mind a balatoni versenykörülményeket bemutató filmünk, mind pedig a szervezőmunka állásáról szóló beszámolónk nagy sikert aratott” – mondta el Náray Vilmos, aki a Magyar Dragon Szövetség elnökeként a balatoni szervezőket és a magyar vitorlázókat képviselte Franciaországban.

A Dragon három személyes vitorlás, amelyben számos egykori olimpiai és világbajnok vitorlázik, s emiatt a regatták sportértéküket tekintve rendkívül magas színvonalon zajlanak. A versenyrendezéssel kapcsolatos igények is rendkívül magasak: mind a szálláskörülményekkel, mind a verseny infrastruktúrájával és logisztikájával kapcsolatban igen komoly elvárásokat fogalmaznak meg.„Az elmúlt évek nemzetközi versenyei nyomán a Balaton ma már bekerült egy igen elit körbe: a legtöbb kiemelkedő versenyzőnek van már tapasztalata az itteni körülményekről, és e pozitív benyomások ösztönzőleg hatnak a részvételi szándékra” – emelte ki az MDSZ elnöke, aki a szervező bizottság elnöki tisztét is ellátja.

A Balatonfüredi Yacht Club komoly tapasztalattal és háttérrel rendelkezik egy ilyen verseny megrendezéséhez, míg a Magyar Dragon Szövetség nemzetközi kapcsolatai a lebonyolítás zökkenőmentességét garantálják. Sokat segíti az is, hogy az osztály 2010-ben Balatonkenesén már lebonyolított egy nagy sikerű Európa-bajnokságot. A rendezést szakemberi gárdájával és eszközeivel a Magyar Vitorlás Szövetség valamint a Hungária Yacht Club is támogatja.

„Az országok küldötteivel folytatott beszélgetéseink megerősítették, hogy minden nemzet legjobbjai itt lesznek a versenyen. Ha intenzíven dolgozunk, akár 60-70 hajó is rajthoz állhat Balatonfüreden” – mondta Náray.

A szervező bizottság már teljes erőbedobással dolgozik. A háttérben egyeztetnek a balatonfüredi szállodákkal és panziókkal a szálláskínálatról, folyik a rendező csapat összeállítása, tervezik a versenyhez kapcsolódó rendezvényeket, létrehozták az esemény website-ját és Facebook oldalát. A verseny főrendezője az olimpián is rendezői feladatokat ellátó szlovén Bojan Gale lesz, akit a helyi viszonyokat jól ismerő magyar csapat támogat majd. A nemzetközi zsűri elnökének a francia Yves Leglise-t kérték fel, a technikai bizottság feladatait az osztály nemzetközi felmérője, a német Günter Ahlers és a magyar Toronyi Bence látja majd el.

Az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club is készül a jövő év egyik legnagyobb feladatára. „A Dragon osztály versenyeit mindig is kiemelten kezeltük, és főpróbaként idén egy rendkívül sikeres magyar bajnokságot tudtunk lebonyolítani. A verseny logisztikáját tekintve nagyon hasonlít a J24 osztály idei Európa-bajnokságához, ahonnan minden résztvevő nagyon jó benyomásokkal távozott. Felkészülten, jó csapattal és partnerekkel várjuk a Dragonokat jövőre” – húzta alá Böröcz István, az egyesület ügyvezető igazgatója, a szervező bizottság társelnöke.

Egy nemzetközi verseny sikeréhez az is fontos, hogy legyenek olyan magyar csapatok, amelyek a világ legjobbjai ellen is a siker reményével ülnek hajóba. Szerencsére a Dragon osztályban van ilyen egység: Kis-Szölgyémi Ferenc kormányos már évek óta ugyanazokkal, Kiss Tamással és Vezér Károllyal (aki „mellesleg” Soling világbajnok és az Év vitorlázója címmel is büszkélkedhet) áll rajthoz. A csapat volt már világbajnoki negyedik helyezett, nyert több nemzetközi versenyt, és jelenleg is a világranglista első húsz helyezettje között van, noha 2017-ben nem indultak el minden nagy nemzetközi versenyen. Tőlük a hazai körülmények között mindenképpen jó eredményre lehet számítani, de elöl végezhet Gömbös Lóránd többszörös magyar bajnok is, aki idén Ausztriában is megnyert egy nemzetközi versenyt.

A Dragon Európa-bajnokság rendezése csak támogatókkal és kiváló partnerekkel lehetséges. Ezért a szervezők e helyütt is köszönetet mondanak a versenyt támogatóinak és partnereinek:
Novofer Zrt., Quantum Sails, Homola Pincészet, Szt. Donát Pincészet, Kreinbacher Birtok, Öregtanya, Live PR, SailingBooks.hu valamint Hungária Yacht Club és Magyar Vitorlás Szövetség.

 

További információk:

A Dragon Európa-bajnokság honlapja: www.dragoneuropeans2018.hu
Közösségi média: https://www.facebook.com/dragoneuropeanshungary
e-mail: hello@dragoneuropeans2018.hu

Náray Vilmos
elnök, Magyar Dragon Szövetség
tel.: +36 20 369 2126
e-mail: elnok@dragonclass.hu