Akkumulátorok

Tegyünk együtt a környezeti ártalmak csökkentéséért!

AKKU REGENERÁLÁS

Az akkumulátorok regenerálásával hosszabbítsa meg azok élettartamát, védje környezetünket és csökkentse költségeit!

A MOTOROLA és CADEX berendezésekkel a hazai palettán előforduló szinte tetszőleges gyártójú, kis és közepes méretű 100 mAh – 20 Ah) és vegyi (NiCd, NiMH, Li-Ion, Sn) rendszerű akkumulátorok regenerálását vállaljuk rövid határidőre és akár több száz darabos mennyiségben is.
A regeneráló berendezés speciális töltés-kisütés ciklusokon keresztül, folyamatosan elemezve és alkalmazkodva az akkumulátorok állapotához építi le a memória-effektust okozó nagyméretű kristályokat a cellákban.

Átlagosan használt cellák 6-8 hónap után az eredeti kapacításuk 40-70 %-át tudják csak hasznosítani.

A kezelés hatására a Ni-Cd és Ni-Mh cellák jelentősen javulnak, így élettartamuk meghosszabbodik, védve a környezetünket és a pénztárcánkat.

A regenerálási folyamat több alkalommal is elvégezhető. Berendezéseinkkel kérésre a regenerálás előtti állapotot is rögzítjük, a folyamat eredményéről jegyzőkönyvet is készítünk.

És ha már a mi általunk kínált “MÁS LEHETŐSÉG” sem bizonyult megoldásnak, kérjük akkor se a kukába dobja rossz akkumulátorát, hanem az arra kijelölt veszélyeshulladék gyűjtőkbe vagy akár nálunk a budapesti irodánkban is leadhatja azokat!

Tegye fel kérdéseit az 1 319-8913-as telefonszámon vagy írjon e-mailt.

TUDNIVALÓK a rádió akkumulátorok használatáról

Az URH berendezésekhez ma megvásárolható akkumulátorok három típusba sorolhatóak:

  • Ni-Cd (nikkel-kadmium)
  • Ni-Mh (nikkel-metálhidrid)
  • Li-Ion (líthium-ion)

MINDEN AKKUMULÁTOR TÍPUS HASZNÁLATÁHOZ

  • Töltés közben az akkumulátor és a töltő melegszik.
  • Ne töltse az akkumulátort 24 óránál hosszabb ideig.
  • Vigyázzon ne zárja rövidre az akku kapcsait (pl. zsebben kulccsal, pénzérmével).
  • 0C alatt és +30C felett az akkumulátor teljesítménye csökken!
  • Garanciális kötelezettség mechanikai sérülésekre, törésre, nedvesség-, pára okozta meghibásodásokra nem terjed ki!

Hasznos tanácsok az URH készülékek akkumulátorainak készenléti idejének növeléséhez:

A billentyűhangokat lehetőleg kapcsolja ki.
Ha a készüléken van rá lehetőség, a „power save” üzemmódot kapcsolja/programoztassa be.
Töltött akkura ne töltsön rá! (Ni-Cd, Ni-Mh).
Ha a készüléket huzamosabb ideig nem használja, kapcsolja ki.
Legcélszerűbb a készüléket két akkuval üzemeltetni, amelyekből az egyik a készülékben, a másik a töltőben, készenlétben van.
Azon készülékek akkuit, melyek gyári akkutöltői nem rendelkeznek kisütő funkcióval, hagyja teljesen lemerülni, és csak azután kezdje tölteni.

A Ni-Cd akkumulátorok jellemzői

Megbízható működésűek, magas értékű rövidzárási árammal rendelkeznek, de a töltés és kezelés fokozott figyelmet igényel. Teljes kapacitásukat csak 3-4 teljes töltési ciklus (teljes feltöltés és lemerítés) után érik el.

A gyár az első üzembe helyezéskor 16 órás töltést javasol, amely sokkal hosszabb, mint a később szükséges normál töltési idő. Rendkívül érzékenyek a túltöltésre és a túlzott kisütésre, ezekben az esetekben maradandó károsodást szenvednek. Ezért ne hagyjuk az akkut 24 óránál tovább a töltőn, de a használaton kívüli akkut is fel kell tölteni időnként, nehogy un. mélykisülésbe kerüljön!

Állaga károsodik magas hőmérsékleten, ablak mögötti napon, fűtőtest közelében. Kedvezőtlen tulajdonsága a memória effektus: helytelen töltés-, kisütés esetét megjegyzi, azután csak addig a szintig tölthető, ameddig korábban helytelenül töltötték. Az akkumulátor élettartama műszakilag a 80%-ot elérő névleges kapacitás elérésével ér véget (megfelelő kezelés esetén kb. 700-1000 ciklus), amely az előírástól eltérő kezelés esetén exponenciálisan csökken.

Szakszerűtlen kezelés, helytelen töltés okozta teljesítmény csökkenés az akkumulátor elektromos regenerálásával javítható. A 80%-nál kisebb névleges kapacitású vagy rossznak tartott akkumulátort regeneráló berendezéssel rendelkező szakszervizben vizsgáltassa felül! Alapvető, hogy az akkut csak eredeti gyári töltővel szabad tölteni, a teljes feltöltésig a töltést ne szakítsuk meg.

A Ni-Mh akkumulátorok jellemzői

Az akkumulátorok fejlődésében egy következő állomás. Kisebb térfogatban nagyobb kapacitással rendelkezik, nagyobb az energiasűrűsége és jóval könnyebb mint az elődje. További előnye, hogy nem tartalmaz kadmiumot, amely toxikus, veszélyes méreg a környezet számára.

Kezelése lényegében megegyezik a Ni-Cd akkuk kezelésével, azonban az un. memória effektus nem olyan erőteljes, mint a Ni-Cd esetében. hHtránya a Ni-Cd-hoz képest, hogy várható élettartama rövidebb, maximális árama kisebb (60-70%).

A Li-Ion akkumulátorok jellemzői

Energiasűrűségük mintegy háromszorosa a Ni-Cd-nak és másfélszerese a Ni-Mh-nek, rendkívül kisméretű, pehelykönnyű akkumulátor. Önkisülésük elhanyagolható mértékű, hónapokon keresztül tartják az energiát. A gyorstöltésük befejezése (kb. 80%-os feltöltöttség) után kondicionáló töltés is szükséges a teljes feltöltéshez. Szintén mentesek a kadmiumtól, egyáltalán nem jellemző rájuk a memória effektus. A Li-Ion akkumulátorok várható élettartama, megfelelő kezelés esetén akár az 1200 töltési-kisütési ciklust is meghaladhatja, azonban nem javasolt az akkumulátort túlzottan kisütni, mert a későbbi használat esetén ez kapacitás csökkenéssel jár.